Per 1 juli nieuwe regels voor Europese Omzet. Ben jij er al klaar voor?

Geplaatst door Karen op Jun 15 2021
Blog >>

Nieuwe regels per 1 juli.

Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor de internationale handel en dienstverlening binnen de EU. Deze regels hebben grote impact op ondernemers die over de grens handel drijven met producten of diensten.

Nu is het nog zo dat elk EU land een eigen drempel heeft voor de import/export van goederen of diensten. Lever je als webshop bijvoorbeeld aan alle landen binnen de EU maar blijf je voor elk land onder de drempelwaarden dan mag je gewoon de Nederlandse BTW in rekening brengen of de btw verleggen als het om een B2B transactie gaat.

Die drempels liggen vrij hoog dus voor de meeste webshops is er weinig aan de hand. Je kan gewoon de Nederlandse wet en regelgeving hanteren en je mag ook gewoon de Nederlandse BTW heffen en hier in NL afdragen.
Dit gaat veranderen. Per 1 juli is er voor heel de EU een drempel van 10.000 euro wat je aan internationale handel/dienstverlening mag leveren. Kom je boven die grens, dan moet je in elk land afzonderlijk de daar geldende btw heffen en deze ook daar afdragen.

 

Weet jij hoeveel je over de grens levert?

Voor de nieuwe wetgeving is het belangrijk dat je weet hoeveel omzet je hebt binnen de EU. Waar komen je klanten vandaan en hoeveel lever je precies over de grens?

Verkoop je nu aan consumenten in alle landen van de EU, maar per land maar voor zo'n 1.000 tot 2.000 euro, dan was er tot 1 juli niets aan de hand en kon je gewoon de Nederlandse BTW heffen en hier in NL afdragen. Het kan goed zijn dat je dan dus nu, heel EU samengevat wel boven de 10.000 euro komt. In dat geval moet je de buitenlandse BTW gaan heffen zoals die is in het land van de consument. Voor je Belgische klanten is er dan dus een ander btw tarief dan voor je Nederlandse klanten.

Stap 1 voor deze nieuwe regelgeving is dus dat je in de boekhouding goed kan zien hoeveel omzet je hebt in de EU landen. Als je dat nog niet hebt, ga dan zo snel mogelijk aan de slag om grootboeken aan te maken waarin je de omzet kan splitsen. De omzet die je maakt voor Nederlandse klanten boek je op een Omzet NL en voor klanten buiten NL, maar binnen de EU boek je de omzet op Omzet EU. Voor klanten waar dat speelt boek ik ook de omzet buiten EU apart.
Omzet boek je altijd op een grootboekrekening die begint met 8.

 

Mijn omzet binnen EU ligt lager dan 10.000,- per jaar.

Dan hoeft er voor jou niets te veranderen.
Als uit je administratie blijkt dat je voor minder dan die drempel levert in Europa dan is er niets aan de hand en mag je gewoon de Nederlandse BTW blijven heffen en hier afdragen. (dit is een keuze, je mag ook de nieuwe wet toepassen als je dat wilt)

 

Mijn omzet ligt boven de 10.000,-.

Als je omzet rond of boven de 10.000,- per jaar in Europese landen is, dan is het verstandig je te verdiepen in de nieuwe regelgeving en ervoor te zorgen dat niet alleen je boekhouding maar zeker ook je webshop e.d. klaar is voor de nieuwe regels. Je moet je webshop bijvoorbeeld zo inrichten dat de klanten de juiste BTW tarief betalen. Deze is afhankelijk van het land waarin de klant woont en waar je de producten naartoe levert.

De regelgeving is best uitgebreid en in dit blog heb ik me beperkt tot de basis en vooral de drempel waarmee je bepaald in hoeverre ze voor jou van toepassing zijn. De drempel is op jaarbasis. In 2021 is deze drempel voor de periode van juli t/m december, dus grote kans dat je er nu nog niet aankomt. Maar wees voorbereid en hou het in de gaten want zodra je die drempel aantikt ben je verplicht je aan de regelgeving te houden.

 

EU verkopen en de KOR.

Het kan interessant zijn om te weten dat de KOR iets Nederlands is en daarmee slaat op je Nederlandse omzet. Per 1 juli kan je onderscheid maken tussen Nederlandse omzet en Buitenlandse omzet. Stel dat je binnen NL zo rond de 15.000,- euro omzet hebt en je hebt voor zo'n 8.000,- euro aan Europese omzet, dan mag je ervoor kiezen om mee te gaan in de nieuwe regelgeving en deze Europese omzet volgens de nieuwe regels af te handelen. De Europese klanten krijgen dan dus ook de voor hun geldende btw en je doet in dat land (of via het daarvoor ingerichte loket in NL) ook aangifte voor de omzet en de btw.
Je kan dan in NL gewoon in de KOR blijven.

Je kan ook ervoor kiezen om die Europese omzet gewoon als Nederlandse omzet te zien omdat je onder de 10.000 blijft. Je hebt dan wel meer omzet dan de KOR toestaat en dus ga je dan uit de KOR en draag je gewoon weer in NL btw af.

 

Nu tijd om alles goed in kaart te brengen en te weten of het voor jou van toepassing is.

1 juli is al snel, dus als je hier nog niet over nagedacht hebt, is het wel belangrijk dat nu te gaan doen. Zorg dat je weet hoeveel omzet je in de EU hebt en maak je keuze over welke gevolgen dat eventueel voor jou kan hebben.

Laatst vernieuwd: Jun 15 2021 om 7:23 AM

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar