Alles over de BTW en IB

Geplaatst door Karen op May 03 2021
Blog >>

BTW en IB.

 

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting wat verbonden is aan een product of een dienst. De BTW die jij als bedrijf betaald over je inkopen mag je terug vragen en dat wat de klant aan jou betaald draag je weer af aan de belastingdienst. Dit doe je elke kwartaal.

 

IB staat voor Inkomsten Belasting en is een belasting over je winst, je inkomen. Dit heeft dus niets te maken met wat je verkoopt of aanbiedt qua diensten. Het gaat erom hoeveel heb je aan winst gemaakt en daarover moet je belasting afdragen. Dit is 1x per jaar, in maart/april.

 

BTW is iets wat bij je dagelijkse bedrijfsadministratie hoort. Dat is ook puur iets zakelijks en komt ook in je boekhouding. Je wilt uiteraard de boekhouding sowieso altijd al goed bij hebben, maar aan het eind van elke periode wil je dat zeker zodat alle bonnen en facturen waar btw op vermeld staat, ook in je boekhouding zitten. Hoe meer voorbelasting, hoe minder btw je moet betalen. Heb je veel inkopen gedaan en daardoor meer voorbelasting aan btw dan je aan btw moet betalen? Dan krijg je het verschil terug.

 

De IB is van jou privé. Dit komt niet in de boekhouding, wordt ook niet als zakelijke uitgave gezien. Dit is wat jij als persoon aan belasting moet betalen over de winst die je hebt gemaakt. Daarom zit dit ook in een persoonlijk stuk van de belastingdienst en zit het aangifte formulier niet in het zakelijke deel van hun site. Overigens maakt het hierbij niets uit of je die winst ook werkelijk aan jezelf hebt uitbetaald of niet. Als eenmanszaak is je winst je inkomen, of je dat nu op een zakelijke rekening laat staan of niet.

Waar je goed op moet letten is dat investeringen vaak niet meteen geheel als onkosten worden gezien, als je veel grote aankopen doet waar je op af moet schrijven, gaat dit dus niet van je winst af en moet je daar wel ook gewoon belasting over betalen. Iets om goed over na te denken voordat je grote aankopen doet, want er moet wel genoeg financiële buffer over blijven om de IB te kunnen voldoen.

Laatst vernieuwd: May 03 2021 om 6:57 AM

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar